Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 martie 2020

Chernobyl


  Serialul Cernobîl, spune povestea dramatică a accidentului nuclear din 1986, una dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie, și a sacrificiilor făcute pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat.
  Pe 26 aprilie 1986, în centrala nucleară Cernobîl din Ucraina, Uniunea Sovietică, a avut loc o explozie masivă care a eliberat material radioactiv de-a lungul Belarusiei, Rusiei și Ucrainei, ajungând până la țările scandinave și din Europa de Vest. 
  Jared Harris îl interpretează pe Valery Legasov, un foarte important fizician soviet.
   Parte a echipei chemate să ajute, el este primul care a înțeles proporția dezastrului.
   Stellan Skarsgård îl interpretează pe Boris Shcherbina, vice prim-ministrul rus, trimis de Kremlin să conducă comisia guvernamentală de la Cernobîl în orele de după producerea accidentului. 
Poster Chernobyl  Emily Watson este Ulana Khomyuk, o fiziciană nucleară sovietă, hotărâtă să elucideze misterul care a dus la dezastrul de la Cernobîl.

DIY: Arta reciclării si a reutilizării


  Te gândești vreodată la câte lucruri aruncăm cu ușurință? Majoritatea dintre ele pot fi folosite pentru a crea ceva util pentru acasă. Sticlele de plastic se pot transforma în ghivece suspendate, tricoul în sacoșă de cumpărături, cravată în toc pentru ochelari, iar cu câteva modificări, rochia pe care nu ai mai purtat-o de mult, într-una fistichie de care nu te vei mai putea dezlipi. Și lista continuă, doar imaginatțe să ai.
  Reciclatul/reutilizatul este un hobby foarte distractiv șprovocator deoarece te obligă să îți pui creativitatea la lucru pentru a aduce laolaltă obiecte care aparent nu aveau nicio legatură. Cel mai probabil vor fi obiecte pe care nu le mai foloseai și de pe care trebuia să ștergi praful în fiecare saptamană.
  Partea faină cu această pasiune este că, refolosind lucruri care ocupau spațiu degeaba, poți evita să dai bani pe obiecte de care ai avea nevoie acum. Ca să nu mai spunem că la final vei avea lucruri unicate!

miercuri, 4 martie 2020

Cât timp se poartă mărțișorul

  În general, femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiească mărțișoare băieților.
  Împreună cu mărțișorul se oferă și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
  În trecut, mărțișorul se dăruia în prima zi a lunii martie, înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor, fete și băieți deopotrivă, și se purta la mână.
  Ion Ghinoiu amintește că, după unele tradiții, mărțișorul începea să fie purtat de la apariția pe cer a Lunii Noi, în cursul lunii martie, și nu de la 1 martie.
  Pe lângă semnificația calendaristică, acesta era oferit și pentru asigurarea sănătății, a belșugului și a frumuseții pe tot parcursul anului, fiind purtat până la Măcinici (9 martie), Armindeni (1 mai), Florii sau până la înfloritul pomilor fructiferi, a viței-de-vie, a măceșilor sau a trandafirilor, această durată variind în funcție de zona etnografică.

Mituri ale mărțișorului


      Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. 
       Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse.             
     Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.

Citeşte cât mai mult



     Cititul te va ajuta mereu foarte mult când vine vorba de sporirea nivelului de inteligenţă. Acest lucru este valabil mai ales când citeşti despre diferite domenii, de la ficţiune la biografii şi ştiinţă.
    Cititul reduce nivelul de stres şi te ajută să treci prin diferite emoţii, în timp ce înveţi despre tot felul de subiecte. Acest lucru te ajută să te simţi bine în pielea ta. De asemenea te ajută să-ţi măreşti bagajul de cunoştinţe pe un anumit subiect, în timp ce te pregăteşti pentru tot felul de situaţii şi eşti mai productiv în atingerea obiectivelor pe care ţi le propui.
Imagini pentru citit

Călătorește



      Să călătoreşti nu este doar o modalitate de a ieşi din plictiseală, este mult mai mult. Te poate ajuta să-ţi sporeşti nivelul de inteligenţă. Faptul că-ţi lucrezi mintea şi corpul în mod natural când vine vorba de călătorie, vei observa că te îndepărtezi destul de mult de stresul zilnic. Astfel, vei putea să te concentrezi mai uşor pe ceea ce faci, să observi detaliile din jur şi să dobândeşti noi înţelegeri pe diferite subiecte.
     Fiecare nouă destinaţie pe care o vizitezi îţi oferă lucruri noi de învăţat. Întâlneşti o varietate de oameni, mâncăruri, culturi, stiluri de viaţă şi societăţi în timp ce călătoreşti, ceea ce te ajută să intri în contact cu idei la care nu te-ai fi gândit în mod normal.
Imagini pentru calatoreste
Legenda Sf. Valentin


          Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.
      Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.
     Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău."
    Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viața Sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.


Antique Valentine 1909 01.jpg

Sfântul Valentin



     An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, în calitate de creștini ortodocși, în fața unui dublu paradox. În primul rând, de Valentine’s Day a auzit toată lumea, astfel încât, la o adică, oricine poate defini succint "sărbătoarea", în timp ce despre viața Sfântului Valentin nu cunoaște nimeni mai nimic.


    În al doilea rand, mulți sunt contrariați de faptul că în această zi nu întâlnesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume. Întamplarea face ca nici Calendarul Romano-Catolic să nu-l mai pomenească în această zi, Sfântul Valentin fiind scos din calendar în 1969 din cauza ambiguității datelor referitoare atât la persoana sa, cât și la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril și Metodie.